Cabluri de Sudura| Introducere.
De cele mai multe ori, atunci cand cumparam un aparat de sudura, acesta vine in cutia lui cu un set de cabluri de sudura de la producator. Lungimea acestor cabluri de sudura variaza in functie de producatorul aparatului de sudura cat si de modelul acestuia. Intalnim deseori cazuri cand aceste cabluri de sudura sunt prea scurte pentru necesitatile noastre si se impune schimbarea lor cu unele mai lungi. Daca ne dorim ca performantele unui aparat de sudura sa nu scada odata cu inlocuirea acestor cabluri trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte.
Dimensionarea corecta a cablurilor de sudura
Trebuie tinut cont ca, pe un cablu de sudura subdimensionat sau mult prea lung, va avea loc o cadere de tensiune mare, iar performantele aparatului de sudura vor fi afectate.
La alegerea noului cablu de sudura se va tine cont atat de lungimea lui cat si de amperajul maxim ( REAL ) pe care il poate furniza aparatul de sudura.
Cu cat cablurile de sudura vor fi mai lungi cu atat caderea de tensiune pe ele, in timpul sudarii, va fi mai mare. Pentru a evita acest fenomen va trebui sa folosim cabluri mai groase, ceea ce va veni la pachet si cu o serie de dezavantaje cum ar fi o greutate mai mare cat si un pret de achizitie al cablurilor mult mai mare.
Oferta de cabluri de sudura din piata este foarte variata. Diferentele de cost intre ele vin de cele mai multe ori din caracteristici sau diferente constructive. Cablurile de sudura se diferentiaza intre ele prin materialul din care sunt confectionate ( cupru sau aluminiu cuprat ), prin calitatea invelisului si prin sectiunea lor ( sectiunea cablurilor se masoara in milimetri patrati si se noteaza cu mmp, sectiunea cablurilor este de cele mai multe ori inscriptionata pe invelisul acestora )
- Materialul din care sunt confectionate cablurile de sudura , impreuna cu sectiunea lor ,determina si amperajul maxim pe care acestea il suporta . Astfel, ca idee generala, pentru un cablu de sudura din cupru, trebuie sa tinem cont ca poate fi incarcat cu pana la 10 amperi pe milimetru patrat ( Exemplu :un cablu de sudura din cupru, cu sectiunea de 16 milimetri patrati, poate fi incarcat cu maxim 160 de amperi )
- Invelisul unui cablu de sudura trebuie sa fie dintr-un material cauciucat , nu din plastic, pentru a fi cat mai maleabil ( indiferent de temperatura exterioara ), cat mai rezistent la uzura mecanica si temperatura.
Atunci cand achizitionam un aparat de sudura, acesta este livrat cu un set de cabluri de sudura dimensionat undeva la limita. Daca ne dorim inlocuirea acestor cabluri cu unele mai lungi, va trebui obligatoriu ca acestea sa fie mai groase decat cele originale.
Sectiunile standard ale cablurilor de sudura de pe piata sunt de 16mmp ; 25mmp; 35mmp; 50 mmp , etc. Ca regula de baza, ar trebui ca atunci cand schimbam cablurile originale cu unele mult mai lungi, sa avem grija ca sectiunea celor noi sa fie cu cel putin o treapta mai mare decat cele vechi ( Exemplu: daca cele originale sunt de 16 mmp, cele noi si mai lungi , trebuie sa fie cu o treapta mai sus, in cazul asta de 25 mmp ). De cele mai multe ori, datorita preturilor de achizitie a acestor cabluri , este bine ca atunci cand hotaram sa le inlocuim cu unele mai lungi sa alegem unele de pana in maxim 10 metri ( Exemplu: 6 metri cablu cu cleste portelectrod si 4 metri cablu cu cleste de masa ), peste aceste lungimi , daca ne dorim totusi o mobilitate mai mare , este mai indicat sa ducem aparatul de sudura mai aproape de zona de lucru, folosind un prelungitor pentru priza decat sa folosim cabluri de sudura foarte lungi ( acestea sunt mult mai grele si mult mai scumpe ), invertoarele de sudura moderne sunt oricum foarte usoare si se pot muta usor nefiind necesare cabluri de sudura foarte lungi, asa cum necesitau transformatoarele de sudura, acestea din urma fiind foarte grele.
Cum se confectioneaza noul set de cabluri de sudura
Dupa alegerea corecta a noului cablu de sudura, va trebui sa-i punem cuplele ce vor fi conectate la mufele de iesire ale aparatului de sudura cat si clestii ( clestele de masa si clestele portelectrod )
- Cuplele cablurilor de sudura se aleg in functie de mufele cu care este dotat aparatul de sudura. Aveti de ales intre doua modele de cupla pentru cablu ( cupla de cablu mica, se mai noteaza cu indicativul TEB 10-25, avand diametrul pinului ce intra in mufa de pe aparat de 9 milimetri sau cupla de cablu mare , se mai noteaza cu indicativul TEB 35-50, avand diametrul pinului ce intra in mufa de pe aparat de 13 milimetri ). Trebuie deasemenea sa se tina cont ca, in cuplele cu diametrul pinului de 9 milimetri ( TEB 10-25 ) se pot pune doar cabluri de sudura cu o sectiune de maxim 25 de milimetri patrati, iar in cuplele cu diametrul pinului de 13 milimetri se pot pune doar cabluri cu o sectiune de maxim 50 de milimetri patrati. In unele cazuri, cuplele de sudura se pot muta de pe vechile cabluri pe cele noi, nemaifiind cazul sa se achizitioneze unele noi.
- Clestii de masa si portelectrod, daca se doreste, se pot folosi cei vechi , de pe vechiul set de cabluri sau se pot inlocui cu alti clesti , mai rezistenti, de curent mai mare. In acest caz trebuie tinut cont de faptul ca, daca vom folosi un cleste portelectrod mai mare acesta va fi implicit mai greu si mai dificil de manevrat. Clestii de masa se diferentiaza intre ei prin amperajul maxim suportat. Pe site-ul desudura.ro gasiti la vanzare cleste de masa pentru sudura de 300 de amperi sau de 400 de amperi. Clestii portelectrod de pe site-ul nostru sunt, in functie de model, cleste portelectrod de 200 de amperi , 300 de amperi sau 500 de amperi.
Materiale si unelte necesare confectionarii unui set de cabluri de sudura.
Pentru confectionarea unui set de cabluri de sudura avem nevoie de urmatoarele materiale:
- Cablul de sudura , corect dimensionat ( asa cum este descris mai sus in cadrul acestui articol)
- Doua cuple pentru cablu ( se pot folosi cele de pe vechiul cablu sau se pot achizitiona unele noi, asa cum este descris mai sus in cadrul acestui articol )
- Un cleste de masa
- Un cleste portelectrod
- Un set de imbusuri , ce va fi folosit la strangerea cuplelor si a clestelui portelectrod pe cablu ( pentru cuplele mici , TEB 10-25, imbusul trebuie sa fie de 4mm, iar pentru cuplele mari, TEB 35-50, imbusul trebuie sa fie de 5mm. ) Deasemenea pentru strangerea clestelui portelectrod avem nevoie de un imbus de 4 mm
- Un cutter pentru dezizolarea cablului
- Presa de sertizare a papucului pe cablul de masa pentru prinderea acestuia pe clestele de masa.
Datorita faptului ca prin cablurile de sudura trece un curent de amperaj mare, este obligatoriu sa se stranga ferm conexiunea dintre cabluri si cuple sau clesti, in caz contrar acestea se vor incalzi foarte tare, existand riscul sa deterioreze aparatul de sudura.
In comert se gasesc, gata confectionate, Kituri de cablu pentru aparat de sudura. Daca intentionati sa achizitionati un Kit gata confectionat, tineti obligatoriu cont de cele enumerate mai sus , in cadrul acestui articol. Verificati sa fie cuplele compatibile cu cele de pe aparatul dumneavoastra de sudura si sa aiba sectiunea cablului potrivita pentru puterea debitata de aparatul de sudura la care urmeaza sa le conectati.
Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa lasati un comentariu mai jos in cadrul acestui articol sau sa ne contactati folosind formularul de contact.