Reguli de siguranta in timpul lucrarilor de sudura | Echipamente de protectie pentru sudura.

Reguli de siguranta in timpul lucrarilor de sudura | Echipamente de protectie pentru sudura.

Reguli de siguranta in timpul lucrarilor de sudura | Echipamente de protectie pentru sudura.

 

  1. Introducere

Daca detii deja sau intentionezi sa achizitionezi un aparat de sudura, indiferent de tipul acestuia sau de tehnologia de sudura (Mig/Mag; Tig/Wig; MMA ), inainte de a te apuca de treaba, trebuie obligatoriu sa iti insusesti o serie de reguli de siguranta si sa te asiguri ca ai si folosesti corect toate echipamentele de protectie necesare utilizarii unui aparat de sudura. Citeste cu atentie si respecta toate instructiunile din manualul de utilizare al aparatului de sudura. Orice aparat de sudura , la achizitie , este insotit de un manual de utilizare in limba romana in care, pe langa instructiunile de utilizare , sunt cuprinse si instructiunile de protectia muncii. Prezentul articol nu isi propune sa inlocuiasca manualul de instructiuni furnizat de fiecare producator. In acest articol vom aborda doar reguli generale ce trebuiesc respectate in timp ce folosesti un aparat de sudura.

 

  1. Pentru utilizarea in siguranta a unui aparat de sudura trebuie sa tii cont de:

 

  • Orice aparat de sudura trebuie utilizat doar in scopul pentru care a fost proiectat. Evitati sa folositi un aparat de sudura pentru alte lucrari decat pentru ceea ce va recomanda producatorul sau ( ex: incarcare acumulatori; sursa de curent continuu; alte tehnologii de sudare sau taiere cu plasma daca aparatul nu este prevazut cu aceste functii; etc. )
  • Asigurati-va ca respectivul aparat de sudura va fi conectat la o sursa de alimentare cu energie electrica asa cum este indicat in specificatiile lui (230 Volti sau 400 Volti). In cazul in care detineti un aparat de sudura ce trebuie alimentat la o tensiune de 400Volti ( Trifazat ), apelati la o persoana calificata (electrician autorizat) pentru a va conecta echipamentul la sursa de alimentare. In general un aparat de sudura trifazat se livreaza de la producator fara stecher, acesta urmand a fi conectat ulterior in functie de tipul prizei trifazice folosite de catre clientul final.
  • Asigurati-va intotdeauna ca aparatul dumneavoastra de sudura este conectat la o priza electrica cu impamantare. Daca urmeaza sa folositi respectivul aparat de sudura alimentat de la un generator de curent electric, asigurati-va ca generatorului i s-a facut impamantare (priza de pamant).
  • Verificati cu atentie, inainte de fiecare utilizare a unui aparat de sudura, integritatea cablurilor, atat a cablului de alimentare cat si a cablurilor de sudura (datorita stropilor rezultati din procesul de sudura cat si din cauza atingerilor accidentale de zona de sudura exista riscul de deteriorare a cablurilor in caz de contact accidental )
  • Luati masuri suplimentare de protectie atunci cand lucrati in medii dificile, periculoase (umiditate crescuta; sudarea in pozitii inghesuite; etc)
  • Nu interveniti in interiorul aparatului de sudura. Efectuati orice reparatie a unui aparat de sudura doar in service-uri autorizate si recomandate de producator.
  • Folositi respectivul aparat de sudura doar in locuri bine ventilate si evitati sa inspirati degajarile de fum rezultate in urma procesului de sudura sau taiere cu plasma.
  • Nu folositi un aparat de sudura sau taiere cu plasma in apropierea oricaror operatiuni de degresare, pulverizare sau curatare chimica. Caldura degajata cat si razele ultraviolete degajate de arcul de sudura pot reactiona cu vaporii respectivi, existand ricul formarii de gaze toxice, incendii sau explozii.
  • In timpul utilizarii unui aparat de sudura sau taiere cu plasma, evitati provocarea incendiilor datorate scanteilor sau stropilor de material topit. Indepartati preventiv toate materialele ce pot lua foc din zona de executare a lucrarilor de sudura si din zonele inconjuratoare. Verificati deasemenea ca in spatele pieselor ce urmeaza a fi sudate sa nu existe materiale ce se pot aprinde (masa de lemn, plastic, etc.)
  • Evitati sa sudati direct pe metale acoperite (vopsite, tratate). Exista riscul degajarilor de vapori toxici sau iritanti. Inainte de a va apuca de sudat astfel de materiale, asigurati-va ca ati curatat bine metalul in zona ce urmeaza a fi sudata.
  • Purtati obligatoriu echipamente de protectie in timpul utilizarii unui aparat de sudura. Arcul electric format in timpul sudurii produce raze foarte intense (ultraviolete si infrarosii) ce pot arde atat ochii cat si pielea persoanelor ce se expun fara a folosi echipament de protectie pentru sudura. Folositi obligatoriu o masca de sudura adecvata procedeului de sudura folosit (sudura cu electrod, sudura mig/mag , sudura tig ), prevazuta cu o nuanta adecvata de inchidere ( geamul fumuriu sau electronica mastilor cu cristale lichide, trebuie sa aibe o nuanta fumurie adecvate intensitatii arcului electric. Intensitatea luminoasa a arcului electric variaza in functie de amperajul setat pe aparat sau de procedeul de sudare). Nu folositi niciodata ochelari de sudura, acestia pot proteja ochii dar nu vor proteja pielea de pe fata. Razele degajate de arcul electric (ultraviolete si infrarosii ) au o intensitate mult mai mare decat razele solare.

 

  1. Recicleaza un aparat de sudura si poti primi o reducere pentru unul nou

La sfarsitul perioadei de viata a unui aparat de sudura, cand echipamentul este casat, nu trebuie sa-l aruncati impreuna cu deseurile normale. Demontati echipamentul, separand componentele in functie de tipul de materiale si predati-le unei unitati de reciclare autorizata.

Desi respectivul aparat de sudura pare sa nu mai valoreze nimic din punct de vedere economic, exista totusi multe firme ce comercializeaza aparate de sudura, care deruleaza programe de tip „RABLA” si care in schimbul predarii vechiului echipament, ofera reduceri de pret pentu achizitionarea unui nou aparat de sudura modern si cu un consum redus de energie comparativ cu vechile aparate de sudura.

SC Vladicom Tools SRL , societatea care opereaza site-ul www.desudura.ro ,ofera reduceri* de pana la 10% din pretul unui aparat de sudura VELT, in schimbul predarii spre casare a unui echipament vechi. Contacteaza-ne pentru a solicita informatii cu privire la reducerea de casare aparat sudura !

(*Reducerea poate varia in functie de modelul aparatului de sudura ce urmeaza a fi cumparat cat si in functie de modelul aparatului ce urmeaza a fi casat)

 

Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa lasati un comentariu mai jos in cadrul acestui articol sau sa ne contactati folosind formularul de contact.

Comentarii